201802.02

Exekvaturförfarande av ett svenskt domstolsbeslut i Peru

Exekvaturförfarande av ett svenskt domstolsbeslut i Peru

¿Vad är ett Exekvaturförfarande?

Det är en process som går ut på att erkänna en utländsk dom. 

För att en dom ska erkännas, kan den inte vara emot lagar i landet där domen ska erkännas. Parterna ska vara korrekt delgivna. Det får inte samtidigt finnas en annan process med samma fråga.

¿Vilka dokument behöver man presentera till tingsrätten i Peru för exekvaturförfarande?

-Personbevis

-Svarandes adress

-Vigselbevis

-Dom

-Översättning från svenska till spanska.

-Fullmakt för advokaten i Peru.

-Lagakraftvunnen dom, resjudicata.

-Officiella handlingar med apostille.

Exempel exekvatur

Carlos och Marie gifte sig i Lima 2010. Carlos och Marie flyttade till Sverige. Carlos anpassade sig inte till Sverige och ville flytta till USA men Marie ville istället flytta till Thailand, så de bestämde sig för att skiljas. De skilde sig i Sverige och sen flyttade Carlos till USA. Där gifte sig Carlos med en amerikanska. Carlos jobbade mycket i USA och hittade sedermera ett bra jobb på ett stort företag. Han sparade pengar och bestämde sig för att köpa en lägenhet i Miraflores Peru. I januari 2018 fick Carlos en delgivning om att hans ex-fru via tingsrätten i Peru krävde 50% av lägenheten. Carlos tänkte att han är skild i Sverige och att hon kan inte kräva något.

Har man gift sig i Peru blir enligt peruanska lagar en skilsmässa giltig endast vid genomförande av ett exekvaturförfarande av ett svenskt domstolsbeslut i Peru.

Om man inte genomför ett exekvaturförfarande av ett svensk domstolsbeslut i Peru, kommer man alltså att fortsätta att vara gift i Peru.

Ni kan kontakta oss via följande FORMULÄR

Wendy Dávila, peruansk och spanks advokat – Juridik Resultat Advokater – från 1972. Familjerätt och Internationell rätt.

Coronel Odriozola 413, San Isidro, Lima – Peru. Öppettider: Måndag – Fredag 9 -18 p.m. Kontakta oss för att boka en tid info@resultadolegal.com   www.resultadolegal.com

Sverige  info@juridikresultat.com www.juridikresultat.com

Tyskland info@resultadolegal.de  www.resultadolegal.de

Spanien info@resultadolegal.es www.resultadolegal.es

 

Lämna en kommentar